10 Kasım 2014 Pazartesi

WordPress için Gelişmiş Arama Özellikleri

wordpress
Toplam’da 66 milyon’dan fazla kullanıcı tarafından tercih edilen ve internet üzerindeki her 5 web sitesinden 1 tanesinin tercihi olan içerik yönetim sistemi WordPress’in hali hazırda var olan arama fonksiyonunu ücretli ve ücretsiz eklentiler ile güçlendirmek mümkün.
WordPress’in en büyük eksikliklerinden bir tanesi kullanılan arama fonksiyonun yetersiz oluşu, neden mi?
Çok geniş bir yelpazede, çok fazla sayıda sayfa içerisinde yapılan arama fonksiyonu
Arama sonuçlarının aranan kelimeye göre değil, tarihe göre sıralanması
Arama sonuçlarının listelenmesinde ilgisiz kısa tanıtım yazılarının gösterilmesi
Aranan kelimeye göre çıkan sonuçlar içerisinde özel bir görüntülenmenin olmaması
Hatalı veya eksik yazılan kelimeleri tanıyamama
Sadece başlıklarda ve makale içeriklerinde yapılan arama, kategori ve etiketleri arama fonksiyonu dışında tutmak.
Eğer henüz büyük ziyaretçi kitlelerine ulaşma şansınız olmadıysa yukarıda saydığım faktörler büyük bir önem teşkil etmemekte ve görmezden gelinebilir fakat büyük kitlelere hitap eden siteler için WordPress’in var olan arama fonksiyonu son derece kullanışsız ve yetersiz.
Yukarıda saydıklarımı kötü haber olarak kabul edersek sıra geldi iyi habere. Neyse ki daha gelişmiş arama özellikleri ve daha güzel arayüz seçenekleri sunan, WordPress sitelerinizde kullanabileceğiniz arama eklentileri mevcut.
Relevanssi
Relevanssi adlı arama eklentisinin ücretli ve ücretsiz olarak iki farklı sürümü mevcut fakat ücretsiz versiyonuda yeterince tatmin edici sonuç vermekte.
Ücretsiz eklentinin özellikleri:
Arama sonuçlarını tarihe göre değil, aranan kelime ile olan ilgi düzeyine göre listelemesi
Muhteşem eşleştirme kabiliyeti
Tam olarak aranan cümleyi listeleyebilmesi
Arama sonuçlarında aranan kelimeyi farklı bir renk ile belirtmesi
Yorum, etiket, kategori ve özel alanları da arama sonuçlarına dahil etmesi
Arama kayıtlarını tutması
WPML ve Polylang ile entegre olabilmesi
Hatalı yazımlar için “bunu mu demek istediniz” şeklinde öneriler sunması.
Tüm bu özelliklerinin yanı sıra Relevanssi ile çok daha hızlı arama sonuçlarını ziyaretçilerinize ulaştırabilirsiniz.
İndir -> Relevanssi
SearchWP
SearchWP, Relevansii ile benzer özellikleri taşıyan harika bir arama eklentisi, özelliklerine hızlıca bakacak olursak:
PDF indeksleme
bbPress forumları ile entegrasyon
Detaylı arama istatistikleri
Çoklu site desteği
Gelişmiş eşleştirme kabiliyeti
Canlı arama özelliği
Aranan kelimeleri farklı stil ile göstermek
WPML ve Polylang ile entegre olabilmesi.
Tek bir site için SearchWP’nin yıllık maliyeti sadece 29$. Özellikle web siteleri üzerinden bol miktarda PDF paylaşımında bulunan site sahipleri için eşsiz özellikleri ile tercih edilmesi gereken bir eklenti.
İndir -> SearchWP
Google Analytics ile Aranan Kelimeleri Takip Edin
Hemen hemen tüm site geliştiricleri tarafından kullanılan, Google’ın Google Analytics adlı istatistik aracı ile WordPress siteniz içerisinde yapılan aramaları takip edebilir, bu doğrultuda hangi içeriğin veya kelimelerin daha çok arandığı konusunda fikir sahibi olabilirsiniz.
Bunu yapabilmek için Google Analytics hesabınıza girmeli, Admin linkine tıkladıktan sonra karşınıza gelen ekranın sağ tarafından yer alan View Settings linkine tıklamalı ve Site search tracking opsiyonunu aktif hale getirmelisiniz. Ardından aşağıda Query parameter adlı bir textbox etkin olacak. O alana WordPress’in arama fonksiyonu için kullandığı sorgu parametresini girmelisiniz ki bu tüm WordPress sitelerinde “s” olarak belirtilmiştir. Farklı arama eklentileri farklı sorgu parametrelerine sahip olabilir.
Bu işlemlerden sonra artık Google Analytics ile siteniz içerisinde yapılan tüm aramaları detaylı olarak inceleyebilmeniz mümkün.
Google Custom Search
Konu “aramak” olduğunda hepimizin ilk algısının Google olduğu kesin bir gerçek. Google’ın arama sonuçlarını göstermek konusunda ne kadar kabiliyetli olduğunu bu satırlarda anlatmanın boş olduğu da öyle.
Google tarafından kullanıcılarına sunulan Google Custom Search özelliğini WordPress sitelerinize entegre ederek hemen kullanmaya başlayabilir, var olan Google Adsense hesabınıza tanımlayarak arama sonuçları içerisinde reklam gösterimi yaparak gelir elde edebilirsiniz.
Biraz abartılı bir örnek olacak fakat WordPress’in yapımcısı olan WordPress.org adlı site dahi Google Custom Search kullanmakta!
Gelelim Google Custom Search’ün WordPress ile entegrasyonuna. Bunu kolay veya zor yoldan yapabilirsiniz. Buraya tıklayarak Google Custom Search eklentisini WordPress sitenize kurabilir veya Google Custom Search’in kendi sayfasına giderek tüm seçenekleri detaylıca kendinize göre ayarladıktan sonra size verilen kodu ilgili sayfalara yerleştirerek çözüme ulaşabilirsiniz.
Google Custom Search ile ilgili bir kaç ek bilgi eklemek istiyorum. Öncelikle mutlaka ama mutlaka eklenti kurmuş olsanız dahi Google Custom Search’ün kendi sitesine giderek google hesabınız ile oturum açtıktan sonra sitenizi sisteme kayıt etmeli ve size özel olan ID kodunu temin etmelisiniz.
İkinci eklemek istediğim konu ise ayarları yapılandırırken otomatik tamamlama, filtre tanımlama ve daha bir çok özelliği ayarlamanızda fayda var.
Özet
WordPress’in hali hazırda kullandığı arama özelliğinin mutlaka geliştirilmeye ihtiyacı var ve gelecek güncellemeler için böyle bir beklentiye girmemizde hiçbir sıkıntı yok. Fakat bu gerçekleşinceye kadar yukarıda tanıtmış olduğum gelişmiş arama eklentilerini kullanarak maksimum fayda elde edebilirsiniz.
Eğer sizin web sitelerinizde kullandığınız farklı eklentiler var ise ve bunları hem bizler ile hem de ziyaretçilerimiz ile aşağıdaki yorum alanı üzerinden paylaşırsanız çok mutlu oluruz.

Hiç yorum yok:

Kozmikbakim Web Dizini