13 Ocak 2017 Cuma

Bankaların verdikleri kredi ve kredi türleri


Bankalar tarafından kullanıma sunulan kredileri kullanış amaçlarına göre farklı kategorilerde değerlendirebiliriz. Kredi türlerini ve kullanılış amaçlarını sizler için derledik. Kredi türleri hakkında bilgi sahibi olduğunuzda ihtiyacınız doğrultusunda bankalardan hangi krediyi talep edeceğinizi çok daha net bir şekilde ayırt edebilirsiniz.

Tüketici Kredisi


Tüketici kredisi eğitim, evlilik gibi çeşitli masrafların karşılanması için kullanılan tüm kredileri kapsayan genel bir kavramdır. Yasalar gereği tüketici kredisi sadece kişilere verilebilir. Bankalar kurum ve kuruluşlara tüketici kredisi veremez. Yalnızca kişiler şahsi başvuruda bulunarak tüketici kredisini kullanabilirler. Tüketici kategorisinde değerlendirilen krediler genellikle aylık taksitler halinde geri ödenir. Taksitlerin eşit olmasına özen gösterilir.

Konut Kredisi (Mortgage Kredisi)


Konut kredisi ile mortgage kredisinin genellikle farklı krediler olduğu düşünülür. Oysa her ikisi de aynı kredi türüdür. Ev kredisi konutun banka tarafından belirli bir teminat altına alınması suretiyle verilen kredi türüdür. Konut kredisi faiz oranı sabit olabildiği gibi değişken de olabilir. Bu konuda inisiyatif bankaya bırakılmıştır.

Ticari Kredi


Ticari krediler genellikle KOBİ kredileri ya da işletme kredileri adıyla anılır. Kısa vadeli fon kaynağı olarak da değerlendirilebilecek ticari kredi işletmeler için en avantajlı kredi türlerinin de başında gelir. Bu kredi türü bankaların araştırma yaptıkları ve bu araştırma sonucunda kredi kullandırdıkları fon kaynakları arasında yer alır. Bankalar ticari kredi vermeden önce müşterilerinden bir güvence talep eder. Sadece çok güvendikleri müşterilerinden hiçbir güvence talep etmeden ticari kredi verirler.

Vadelerine Göre Ticari Kredi Türleri


Krediler geri ödeme vadelerine göre uzun vadeli krediler, orta vadeli krediler ya da kısa vadeli krediler olmak üzere üçe ayrılır. Kredilerin vadeleri faiz oranı ile çok yakından ilgilidir. Kısa vadeli krediler daha kısa sürede ödenecek borç olmaları nedeniyle faizleri daha düşük olan kredilerdir.

Kısa Vadeli Krediler


Kısa vadeli kredilerin geri ödemesi genellikle 3 aydan başlar ve maksimum 1 yıldır. Bu krediler işletmelere yönelik olarak tasarlanmış olan kredi türleridir. İşletmeler kısa süreli nakit ihtiyaçları için sıklıkla kısa vadeli krediler kullanır.

Orta Vadeli Krediler


Orta vadeli kredilerin geri ödeme planı 1 yıldan başlar ve maksimum 3 yıla kadar uzayabilir. Büyük ölçekli firmaların kredi tercihi genellikle orta vadeli krediler yönünde olmaktadır. Yeni yatırımlarını finanse etmek için çok sık banka kredisi kullanmak durumunda kalan firmalar orta vadeli krediler ile nakit ihtiyaçlarını karşılar.

Uzun Vadeli Krediler


En az 3 yıldan başlayan uzun vadeli kredilerin geri ödeme planı 10 yıla kadar uzayabilir. Çok uzun bir süreç içerisinde kredinin geri ödeniyor olması, kredinin faiz oranlarının da diğer kredilere nazaran biraz daha yüksek olmasını beraberinde getirmektedir. Bu yüzden işletmeler çok ihtiyaç olmadığı müddetçe uzun vadeli kredi kullanmaktan yana seçim yapmazlar.

Hiç yorum yok:

Kozmikbakim Web Dizini